Nädal 11


Lean Development võimaldab saada teavet otse allikast, mistõttu kõrvaldatakse tarkvara üldine probleem, mis ei vasta klientide vajadustele. Lühikesed iteratsioonid annavad võimaluse suhelda väikeste plaanidega ette ja võimaldavad meeskonnal teha otsuseid, et kohaneda ettenägematute asjaoludega. Organisatsioonid, kellel on võimalik lühikese aja jooksul kiireid ja lihtsaid parandusi, saavad kasulikke otsustusprotsesse.
Lean tarkvaraarendus on põhimõtete kogum, mida saab tarkvaraarendusele rakendada, et vähendada programmitöö jõupingutusi, eelarvestamist ja defekti määra kolmandiku võrra. Põhimõtteid kohandati Maarja ja Tom Poppendiecki tahkest valmistamisest. See lähenemisviis on organisatsioonile kasulik, sest ergutavad iteratsioonid kaotavad ulatuslikud eelnevalt kavandatud spetsifikatsioonid. Iga meeskonnaliige on hõlpsasti arusaadav kui kasutajasõbralikkus, mitte suured algfunktsioonid, ja suhelda lihtsamalt.

Väärtused
Lean Systems Society avaldas oma kreedo 2012. aasta Lean Software & Systemsi konverentsil. See põhines aasta varem avaldatud väärtuste kogumil. Need väärtused hõlmavad järgmist:
  1. Nõustuge inimese seisundiga
  2. Nõus, et keerukus ja ebakindlus on loomulikud teadmiste tööle
  3. Töö paremate majandustulemuste poole
  4. Kuigi võimaldatakse paremat sotsioloogilist tulemust
  5. Otsige, võta ja küsige ideid paljudest erialadest
  6. Väärtpõhine kogukond suurendab positiivsete muutuste kiirust ja sügavust
Lean tarkvaraarnduse 7 põhimõtet:
  1. Välista ülearune (saast) - mittevajalike iseärasuste vätimine
  2. Lõimi tootesse (tarkvarasse) vajalikkus ja headus kliendi jaoks
  3. Teadmuse loomine, õppimise võimendamine
  4. Osusta hiljem, mitte kohe (lükka otsustamist edasi)
  5. Tarni nii kiiresti, kui võimalik
  6. Väärtusta meeskonda
  7. Näe tervikut (tarkvara tervikuna)
Agile Lean Software Development Popular Agile Method / Methodology ...
Lean mõtlemine on ärimeetod, mille eesmärk on anda uus võimalus mõelda, kuidas korraldada inimtegevusi, et pakkuda ühiskonnale rohkem kasu ja väärtustada inimesi jäätmete kõrvaldamise ajal. Kui suudetakse elimineerida kõik raiskamised kõigis firma tegutsemise valdkondades siis tegeleb ettevõte vaid nende tegevustega, mille eest on klient nõus maksma ning sel juhul on ettevõte maksimaalselt efektiivne, mis ongi kulusäästliku mõtlemise (lean thinking) eesmärk.
== Edutegurid ==
  • Ettevalmista ja motiveeri inimesi. See sisaldab suhtlemist, ootuste selgitamist, rõhutada tuleb muudatuste vajadust, informeerida inimesi eesootavast.
  • Reeglid muutuste protsessis. Vajalik on aktiivne ja informeeritud juhtimine, töötajate kaasamine protsessi kõigil tasanditel, oluline on ka ekspertide kaasamine ning juhtkonna toetus
  • Muudatuste meetodid. Siia alla kuuluvad kõik tehnilised tööriistad. Töö keskseks on meeskonna probleemide lahendamine ning praktilised treeningud.
  • Muutuste keskkond. Oluline on luua usaldus töötajate ja juhtkonna vahel.

Kasutatud kirjandus: http://wiki.kehtna.edu.ee/Lean

Comments

Popular posts from this blog

Nädal 9

Nädal 7